Tęczowe ciasto

Reklama

Opis przygotowania

Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy beza jest sztywna dodać do niej żółtka i cały czas ubijać dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kompot(może być dowolny, ważne, aby był jasny i lekko kwaskowy)ciasto ubijać do momentu uzyskania pęcherzyków powietrza, gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić je dowolnymi barwnikami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ciasto lać porcjami po dwie łyżki na zmianę, aż do wykorzystania całego ciasta. Piec w temp. 180 st około 60-65min, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem i ozdobić kolorową posypką.

Składniki

  • 2.5 szklanki mąki 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kompotu agrestowego
  • Dodatkowo:
  • barwniki spożywcze
  • lukier
  • kolorowa posypka

Podobne przepisy do Tęczowe ciasto