Tilapia a’ la Nicea

Reklama

Opis przygotowania

Kalmary oczyszczone kroimy w drobną kostkę. Podobnie krewetki. Siekamy czosnek i osobno zioła. Na dość mocno rozgrzanej patelni smażymy w niedużej ilości oleju czosnek, następ-nie po 10 sekundach dodajemy kalmary i krewetki. Równomiernie obsmażamy. Wlewamy wino i po 2-4 minutach dodajemy zioła i odciśniętą bułkę. Zdejmujemy z ognia. Farszem wypełniamy sprawioną i oczyszczoną tilapię uprzednio natartą solą, pie-przem i sokiem z cytryny. Smażymy zapakowaną w pergamin na oleju i średnim ogniu.

Składniki

  • 2 dorodne świeże tilapie (najlepiej Global Fish)100 g kalmarów małych
  • 100 g krewetek ogonów szarych (nie gotowanych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • Garść namoczonej w mleku bułki ciabaty, odciśniętej
  • Kilka listków bazylii, tymianku oraz pęczek natki pietruszki
  • Olej lub oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Podobne przepisy do Tilapia a’ la Nicea