Tilapia ze wschodu.

Reklama

Opis przygotowania

Rybę opłukałam,osuszyłam.Pokroiłam w dość grube paski.Polałam sosem sojowym,oprószyłam imbirem.papryką i czosnkiem granulowanym.Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. W tym czasie jajko roztrzepałam z wodą,szczyptą soli i mąką.Ciasto ma być gęściejsze niż naleśnikowe. Na patelni rozgrzałam olej .Paski ryby moczyłam dokładnie w cieście i przekładałam na gorący olej.Smażyłam z obu stron. W międzyczasie nastawiłam wodę na makaron.Gdy się zagotowała,wyłączyłam gaz,wrzuciłam makaron.Przykryłam,odstawiłam na 4 minuty i odcedziłam.Był gotowy. Rybę po usmażeniu osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i wstawiłam do piekarnika by nie stygła. Na patelni przygotowałam warzywa po azjatycku z mrożonki. Na talerze nakładałam porcje makaronu, na nich warzywa a na wierzchu kąski ryby.Smakowały trochę jak sajgonki.

Składniki

  • * 60 dag tilapii -ok.4 filetów * 3-4 łyżki sosu sojowego
  • * 13 łyżeczki czosnku granulowanego
  • * 12 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • * 13 łyżeczki imbiru mielonego
  • * 1 jajko
  • * 50 ml wody
  • * 4 łyżki mąki pszennej
  • * szczypta soli
  • * olej do smażenia
  • * ok.40 dag mrożonki warzywa azjatyckie na patelnię
  • * ok. 25 dag makaronu Chow Mein

Podobne przepisy do Tilapia ze wschodu.