Torcik bananowy

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy. 3 banany po obraniu miksujemy, 3 pozostałe kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach wody zimnej, a gdy spęcznieje, wlać jeszcze 2 łyżki wody i rozpuścić żelatynę na bardzo małym ogniu stale mieszając. Śmietankę przygotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, dodać zmiksowane banany i żelatynę wymieszać. Na biszkopcie układamy banany,na to masa, przykrywamy druga częścią i dajemy resztę masy. Ponieważ masa jest rzadka nie zdejmowałam obręczy od tortownicy tylko na górę dałam dość sporo masy, wstawiłam do lodówki na 5 min i po tym czasie zdjęłam i posmarowałam boki torcika i ozdobiłam galaretką pokrojoną w kostkę i startą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce 2-3 godz, by krem zastygł. Smacznego.

Składniki

  • Biszkopt upieczony wg własnego sprawdzonego przepisu6 bananów
  • 2 śmietany w proszku typu śnieżka
  • 2 szkl. mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Podobne przepisy do Torcik bananowy