Torcik bezowy

Reklama

Opis przygotowania

Białka i cukier ubić na sztywną pianę,dodać mąkę,lekko wymieszać.
Żółtka utrzeć z octem,dodać kakao z proszkiem do pieczenia,połączyć z masą z białek i upie biszkopt.
2 jajka ubić mikserem na parze na puszystą masę,wystudzić,następnie po łyżce dodawać do utartegomasła z margaryną,ciągle miksując.

Do kremu dodawać po trochu truskawki,także ucierając.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części,posmarować połową kremu,wetknąc bezy ile się da ,nałożyc pozostały krem i przykryc biszkoptem.
Wierzch torcika lub placka/zależy od formy,okrągła czy prostokątna/polać polewą.
Udekorować dowolnie ale najlepiej pasują pozostałe bezy.

TEN PRZEPIS JEST NA MAŁY TORCIK.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl.mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka octu
  • łyżka pr.do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki dobrej margaryny
  • 2 jajka duże
  • 6 łyżek cukru
  • kartonik bezów/ kupiłam 30 dkg/
  • 30 dkg truskawek/najlepiej mrożone/
  • Polewa - gotowa . Ja rozpuszczam gorzką czekoladę w mleku.

Podobne przepisy do Torcik bezowy