Torcik waflowy

Reklama

Opis przygotowania

Czekoladę posiekaj na bardzo drobne kawałeczki (proszek) ostrym nożem, włóż do rondelka, stop na małym ogniu, cały czas mieszając. Budyń wymieszaj w 1/4 szklanki zimnego mleka zagotuj z dodatkiem 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlej budyń i gotuj, aż zgęstnieje. Utrzyj masło, a gdy będzie już miękkie, cały czas ucierając dodawaj porcjami zimny budyń oraz czekoladę na przemian. Ucieraj bardzo szybko krem na puszystą masę. Gdy ucierasz wsypuj po trochę cukier puder. Gdy krem będzie miał aksamitną konsystencję, 1/4 odłóż do dekoracji. Rozsmaruj krem na waflach układając na przemian wafel masa itd. Na wierzch zostaw czysty wafel aby móc lekko docisnąć, aby wszystkie warstwy się skleiły. Torcik obciąż deseczką, a na niej postaw pojemnik z niewielką ilością wody odstaw do stężenia. Wierzch posmaruj wcześniej odłożonym kremem. Resztę kremu przełóż do szprycy cukierniczej ( końcówka z kształcie gwiazdek). Udekoruj ciasto rozetkami kremu.

Składniki

  • 1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej4 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 8 okrągłych wafli

Podobne przepisy do Torcik waflowy