Torcik z maślanką

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto :
Białka ubić z 8 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli na bezę ,dodać cukier i nadal ubijać na koniec dodać żółtka i ubijać ,aż masa się powiększy .Następnie dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia ,delikatnie wymieszać .
Ciasto upiec w tortownicy.

Krem maślankowy:
Brzoskwinie osączyć z zalewy ,owoce pokroić w mniejsze kawałki z zalewy odlać 1 szklankę soku i w niej rozpuścić galaretki i żelatynę .
Banany pokroić w plasterki .
Maślankę ubić z cukrem pudrem i zimną ,gęstniejącą galaretką ,dodać do masy pokrojone owoce i delikatnie wymieszać .
Poncz do nasączenia :
Do pozostałego solu brzoskwiniowego dodać alkohol (ja użyłam zwykłej wódki)

Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki ,nasączyć krążki ponczem .Pierwszy krążek ciasta układamy w tortownicy i na nim układamy na zmianę krem i ciasto ,wyciągamy z formy dopiero jak ciasto zastygnie .
Tort układamy na tacy i cały smarujemy dżemem brzoskwiniowym ,przykrywamy ciasto "płaszczykiem "z masy marcepanowej ,dowolnie dekorujemy.

Masę można kupić gotową ,ale ja skorzystałam z przepisu koleżanki z innej strony .

Składniki

  • ciasto:8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa maślankowa:
  • 1 litr maślanki brzoskwiniowej
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 3 banany
  • 1 szklanka dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki alkoholu
  • sztuczny marcepan

Podobne przepisy do Torcik z maślanką