Torciki rabarbarowe

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt pieczemy z ulubionego przepisu, dzielimy na połowę

Krem
Rabarbar kroimy na paseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy do puszczenia soku. Gdy rabarbar puści sok stawiamy na gazie gotujemy do rozgotowania, gorącą pulpę łączymy z żelatyną namoczoną w zimnej wodzie i suchą galaretką, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, dodajemy dżem i odstawiamy do stężenia.
1 szklankę śmietany ubijamy i łączymy z tężejąca masą, przekładamy kremem biszkopt.
Resztę śmietany ubijamy ze śnieżką i smarujemy wierzch ciasta zostawiając troszkę do dekoracji, całość posypujemy czekoladą.
Sól dodajemy do rabarbaru, zmniejszy jego kwaśność i pozwoli na użycie mniejszej ilości cukru

Składniki

  • spód biszkoptowy1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka ananasowa
  • 1 dżem ananasowy
  • szczypta soli
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • gorzka czekolada
  • 2 śmietany w proszku śnieżki

Podobne przepisy do Torciki rabarbarowe