Tort brzoskwiniowy

Reklama

Opis przygotowania

BISZKOPT:
Jaja oddzielic ,bialka z 40g cukru ubic na sztywna piane i odstawic do lodowki.Zoltka reszte cukru,cukier waniliowy ,sol i 4 lyzki cieplej wody zmiksowac az powstanie puszysta jasna masa.Do niej dodac ubite bialko,
przesiana make pszenna i ziemniaczana ,lekko wymieszac ,wylac na forme .
Piec w nagrzanym piekarniku 175°C (termoobieg) 20-30 min.

MASA:
Galaretke rozprowadzic w 1/2 szkl.goracej wody,serek roztrzepac i ochlo-
dzona galaretke powoli dodawac .Ubic smietane z cukrem pudrem i dodawac
powoli do masy serowej.
Ochlodzony biszkopt przecinamy na dwa krazki, spod nasaczamy likierem smarujemy marmolada i ukladamy w plasterki pokrojone brzoskwinki .
Do okola biszkoptu zakladamy krazek od tortownicy, albo folie metalowa .
Mase wykladamy na brzoskwinki i przykrywamy druga czescia biszkoptu lekko dociskajac .Dekorujemy na wlasny gust.
SMACZNEGO !!!

Składniki

  • 4 jaja120 g cukru
  • 1 p. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g maki pszennej
  • 40 g.maki ziemniaczanej
  • 1/2 l smietany kremowki
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 1 op.galaretki brzoskwiniowej
  • 2-3 lyzki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwin (830)g
  • 2-3 lyzek marmolady brzoskwiniowej albo pomaranczowej
  • 2-3 lyzek likieru o smaku brzoskwiniowym /do nasaczenia tortu

Podobne przepisy do Tort brzoskwiniowy