Tort orzechowy

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać delikatnie pozostałe składniki i wymieszać. Upiec biszkopt w średnio nagrzanym piekarniku. W ten sam sposób zrobić drugi krążek.
Masa:
Jajka ubić z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Wystudzić. Masło utrzeć do białości i połączyć z masą jajeczną. Dodać schłodzoną kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz spirytus. Gotową masą przełożyć krążki orzechowe. Wierzch tortu polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.

Składniki

  • na jeden krążek:5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag siekanych orzechów
  • 10 dag zmielonych herbatników
  • 1 płaska łyżeczka proszku d. pieczenia
  • masa do tortu:
  • 1,5 kostki masła
  • 3 jaja
  • 15 - 20 dag cukru
  • 1.5 łyżki kawy rozpuszczanej
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier waniliowy

Podobne przepisy do Tort orzechowy