Tort Piłka

Reklama

Opis przygotowania

Pieczemy biszkopt w formie do piłki lub w misce metalowej. Po wystudzeniu kroimy na 3 części i przekładamy dowolną masą (najszybciej z torebki). Układamy znów do formy i wstawiamy do lodówki żeby zastygła masa. Po wyjęciu z formy – piłkę polewamy polewą czekoladową. Znów jak zastygnie białe miejsca smarujemy lukrem i posypujemy białymi wiórkami kokosowymi. Najlepiej zrobić sobie szablon z papieru i oznaczać na torcie gdzie ma być lukier.

Składniki

  • jajka 3 szt mąka 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • krem czekoladowy w torebce 1 torebka
  • mleko 2 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • Polewa:
  • kakao Wawel 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • woda 1 łyżka
  • wiórki kokosowe białe 1 torebka
  • lukier biały 1 torebka

Podobne przepisy do Tort Piłka