Tort potrójnie czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Czekoladę z margaryną stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać białka ubite z cukrem. Przelać na natłuszczoną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić w formie.
2. Margarynę stopić z połamaną czekoladą, przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 80ml wody, zimną dodać do masy. Wylać na gotowy spód i wstawić na 5 godz. do lodówki.
3. Czekoladę stopić, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z olejkiem, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 70 ml wody, dodać do masy, wylać na ciasto. Schładzać całą noc. Udekorować.

Składniki

  • Spód: 150 g gorzkiej czekolady,
  • 5 jajek,
  • 100 g margaryny,
  • łyżka kakao,
  • 170 g cukru.
  • Masa I:
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 100 g margaryny,
  • 110g cukru,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki żelatyny.
  • Masa II:
  • 70g białej czekolady,
  • 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Podobne przepisy do Tort potrójnie czekoladowy