Tort rafaello z truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.

2. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 jajka,
  • szkl. cukru,
  • szkl. mąki pszennej,
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • DODATKOWO:
  • 40 dag truskawek,
  • 2,5 tabliczki białej czekolady,
  • śmietan-fix,
  • 2 szkl. kremówki,
  • 10 dag wiórków kokosowych.

Podobne przepisy do Tort rafaello z truskawkami