Tort śmietankowy

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Mieszając dosypywać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w wyłożonej pergaminem tortownicy 40 min w 180″C, ostudzić przekroić na dwa krążki.

Krem:czekolady rozpuścić, ostudzić. Serek wymieszać z płynną czekoladą oraz kilkoma kroplami olejku śmietankowego. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem i na końcu dodać żelatynę. Połączyć z masą serową, wymieszać. Na krążku biszkoptu ułożyć truskawki, rozsmarować krem śmietankowy (część zostawić do posmarowania wierzchu i boków tortu) i ułożyć na nim drugi krążek biszkoptu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu i ozdobić według uznania owocami i innymi dodatkami.

Składniki

  • 5 jajek,12 szkl. mąki pszennej,
  • 12 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z cytryny.
  • Na krem:
  • 12 litra kremówki,
  • 60 dag naturalnego serka homogenizowanego,
  • 12 szkl. cukru,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 25 dag truskawek (mogą też być inne owoce)

Podobne przepisy do Tort śmietankowy