Tort Śmietankowy

Reklama

Opis przygotowania

► Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić aż lekko zastygnie.

► Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Mascarpone, serek śmietankowy, kwaśną śmietanę i cukier utrzeć na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy serowej i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serkami.

► Połowę masy wylać na biszkopty i obłożyć tężejącą galaretkę / odstawić do lodówki / żeby galaretka całkiem stężała, wtenczas nałożyć pozostałą część masy serowej, udekorować posypując górę płatkami czekoladowymi i odstawić na kilka godzin do lodówki aż torcik nabierze odpowiedniej konsystencji.

Składniki

  • 1 Paczka okrągłych biszkoptów400 gr. Serka śmietankowego
  • 250 gr. Serka mascarpone
  • 200 ml. Śmietany ( 30% tłuszczu )
  • 150 gr. Cukru
  • 3 Łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 gr. Żelatyny
  • 1 Galaretka truskawkowa
  • Płatki czekoladowe

Podobne przepisy do Tort Śmietankowy