Tort z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Zagnieść oba ciasta i schłodzić w lodówce, jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem zostawić na kilka minut.
Do wysmarowanej i posypanej tortownicy rwiemy na kawałki ciasta przekładając jabłkami(staramy się to kłaść przemiennie )Pieczemy do 60 min w temp 180 st .
Kremówkę ubijamy ze śnieżką i wykładamy na zimne ciasto ,dowolnie dekorujemy.
(mi się udało wreszcie rozwalić motylka , podpatrzonego w FOTO-PAPU)

Składniki

  • ciasto jasne:200g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ciasto ciemne:
  • 200 g margaryny
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • dodatkowo:
  • 4 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml śmietany kremówki
  • 1 śmietanka w proszku śnieżka

Podobne przepisy do Tort z jabłkami