Tortilla z chilli con carne

Reklama

Opis przygotowania

1. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę,posiekaną papryczkę chilli dodać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać.

Składniki

  • CIASTO: 35 dag mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • czosnek w kostkach,
  • łyżka oliwy.
  • FARSZ:
  • 70 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • p. kukurydzy,
  • p. czerwonej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli,
  • mała puszka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Podobne przepisy do Tortilla z chilli con carne