Udka faszerowane

Reklama

Opis przygotowania

udka umyć, wyciągnąć z nich kości, natrzeć mięso papryką , czosnkiem granulowanym i wegetą, odstawić na godzinę, w tym czasie dać na petelnię zmielone pieczarki i dusić do odparowania wody, gdy wystygną, dodać do mielonego mięsa, czosnek rozdrobnić , dodać do mięsa, przyprawić do smaku wegetą, pieprzem i magą (mięso ma być lekko nadsolone), dobrze wyrobić na jednolitą masę, tym farszem napychać udka , uformować , każde udko dać na folię aluminiową , posypać wegetą, delikatem i papryką i zawinąć je w folię aluminiową dość ciasno, każde osobno i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać odrobiną oleju dno naczynia i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny i piec.

Składniki

  • 4 duże udka, 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 30 dag pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • wegeta, pieprz , maga,
  • delikat do mięs,
  • czerwona papryka ostra,
  • olej, kilka kropel sosu sojowego
  • CZOSNEK GRANULOWANY

Podobne przepisy do Udka faszerowane