Udka kurczaka w szarym sosie

Reklama

Opis przygotowania

Udka kurczaka podzielić na mniejsze części, natrzeć przyprawą do kurczaka i majerankiem, odstawić na 2 godz do lodówki.
Patelnię o grubym dnie nagrzać i podsmażyć na niej kurczaka, następnie przykryć i pod pokrywką udusić do miękkości (kurczak puści wystarczającą ilość płynu)
Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim po 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli i papryki. Podsmażoną cebulę z papryką przełożyć do mięsa, zalać to śmietaną wymieszaną z 1 szklanka wody i mąką, zagotować całość , na koniec dodać białe wino(choć nie jest ono konieczne)i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z kaszą lub ryżem.

Składniki

  • 4 udka z kurczakaprzyprawa do drobiu
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 łyżki białego wina

Podobne przepisy do Udka kurczaka w szarym sosie