Usteczka serowo – jabłkowe

Reklama

Opis przygotowania

przepis pochodzi z blogu http://gotowaniecieszy.blox.pl/html
Miękkie masło pokroić na kawałki, dodać ser i przesianą mąkę z dwiema łyżkami cukru. Zagnieść miękkie ciasto, odstawić na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie umyć jabłka, obrać je ze skórki, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm. podsypując trochę mąką. Szklanką wycinać kółka. Na brzegu każdego kłaść cząsteczkę jabłka, zaokrągleniem na zewnątrz, kółko złożyć na pół przykrywając jabłko. Zlepić tylko w kącikach. Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Doskonałe są jeszcze ciepłe albo po wystudzeniu. Dobrze, że szybko się je robi bo znikają błyskawicznie. Z podanych składników wyszło mi 40 szt. "usteczek".

Składniki

  • 25 dkg sera twarogowego, śmietankowego (mielony albo z wiaderka)kostka masła 200g
  • 1,5 szkl. mąki (użyłam tortowej)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 niezbyt dużych jabłek (użyłam championów bo nie ciemnieją)
  • cukier puder do oprószenia
  • trochę mąki do podsypania przy wałkowaniu

Podobne przepisy do Usteczka serowo – jabłkowe