Łączymy mięsa i dokładnie mieszamy dodajemy pieprz, vegetę, majeranek, czosnek pokrojony w kostkę, trochę bułki tartej, jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 min. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, por obieramy i myjemy i kroimy w krążki. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy vegetę i jak będzie wrzeć dodajemy marchewkę i pora – gotujemy ok 15 min – odcedzić – wystudzić. Z mięsa robimy małe kulki, które następnie spłaszczamy aby powstał, cienki placek, na który układamy warzywa. Zwijamy i robimy "wałeczki", obtaczamy w bułce tartej. Na patelnie wlewamy olej i smażymy "wałeczki"z każdej strony. Do garnka wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w krążki, następnie dodajemy zrumienione "wałeczki", zalewamy wodą z kostką rosołowa i dusimy ok 30 min. Sos podprawiamy mąką i śmietaną doprawiamy do smaku.