Warzywna zupka z makaronem i serkami topionymi

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotowac w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedzic. Warzywa obrac i umyc. Cebule, marchew, korzen selera i pietruszke, pokroic w kostke, doprawic i razem z listkiem laurowym, wrzucic do wrzacego rosolu. Lodygi selera i pora pokroic w paski, czosnek w kosteczke. Groszek przeplukac, bez koniecznosci rozmrazania. Po ok 20-25 minutach gotowania na srednim ogniu, dodajemy pokrojona lodyge selera, pora i groszek, gotujemy ok 15 minut do miekkosci wszystkich warzyw. Podbieramy kilka lyzek goracego wywaru z zupy i wlewamy do szklanki, rozpuszczamy w nim serki i wlewamy z powrotem do zupy, dodajemy czosnek i natke, mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podawac z makaronem.

Składniki

  • ok 1,5 - 1,7 litra, rozrzedzonego nieco, rosolu z kury, ok 150g drobnego makaronu (muszelki),
  • duza cebula,
  • 4 duze marchewki,
  • 2-3 duze korzenie pietruszki,
  • 2 duze lodygi selera naciowego,
  • kawalek korzenia selera,
  • 1/2 do 2/3 szklanki mrozonego groszku zielonego, 1 duzy por,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • 3 trójkaciki serka topionego (lub wiecej do smaku),
  • zielenina, np bazylia lub pietruszka,
  • sól, pieprz, vegeta, curry, lisc laurowy, papryka slodka, maggie, ewentualnie ogregano.

Podobne przepisy do Warzywna zupka z makaronem i serkami topionymi