Wątróbka drobiowa z morelami

Reklama

Opis przygotowania

Wątróbkę oczyścić z żyłek, pokroić na 2-4 części, zależnie od wielkości. Morele pokroić na ćwiartki usuwając pestki. W miseczce wymieszać mąkę z papryką, majerankiem i rozmarynem. Cebulki oczyścić, przyciąć tak aby zostało ok.5 cm szczypiorku, resztę szczypiorku posiekać, cebulki przekroić wzdłuż na pół lub, jeśli duże, na 4 części. Na jednej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć cebulki, obsmażyć ze wszystkich stron aż się zrumienią i zmiękną, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, zachować w cieple. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz kłaść obtoczoną w mące z przyprawami wątróbkę i ćwiartki moreli, smażyć po 2-3 min. ze wszystkich stron. Kiedy się zrumienią, posypać cukrem a kiedy ten zacznie się karmelizować wszystko skropić sokiem z cytryny i wlać wino lub sok. Zagotować i smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje. Nie bójcie się, mimo dodatku całej łyżki cukru danie nie jest słodkie – smak równoważy cytryna i wino a morele smażone są też jakby mniej słodkie od świeżych. Tuż przed podaniem oprószyć całość solą i pieprzem. Podawać z przysmażoną dymką i ryżem z migdałami, posypując całość posiekanym szczypiorem.

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki z kurczaka8 szt. dużych, dojrzałych, ale twardych moreli
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku otartego suszonego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 4 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem (jeśli małe to 8szt.)
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka oliwy (to do cebulki)
  • 3-4 łyżki oliwy do smażenia wątróbki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szkl. białego, półsłodkiego wina lub soku jabłkowego (może być z kartonu)
  • 1 łyżka brązowego cukru Muscovado
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Wątróbka drobiowa z morelami