Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać delikatnie i dobrze osuszyć, ew. pokroić na połówki. Gruszkę umyć, nie obierać ze skórki!, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzyku wymieszać mąkę z papryką i sezamem, opanierować kawałki wątróbki. Kłaść na dużą, rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć po 3-4 min. z obu stron. Kiedy wątróbka się zrumieni można ją zdjąć na talerz albo zsunąć na bok i na tę samą patelnię położyć kawałki gruszek, oprószyć je cukrem i wlać sok pomarańczowy. Smażyć aż gruszki zmiękną a sok się zredukuje. Jeśli zdjęliśmy wątróbkę to dokładamy ją z powrotem i podgrzewamy. Na koniec wszystko oprószyć nieco solą i świeżo zmielonym pieprzem.