Wątróbka z warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć, osączyć. Od brokuła odciąć łodygę i obrać ją ew. ze zdrewniałych części – środek jest soczysty. Pokroić go w kostkę a kwiat podzielić na małe różyczki. Pora posiekać w cienkie półplasterki, papryki i cukinię (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić z żyłek, pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie – wystarczy po 2 min. z obu stron – przełożyć na talerzyk. Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.

Składniki

  • 30 dkg wątróbki drobiowej 1 nieduży brokuł albo 1/2 większego
  • 1 mała cukinia
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
  • kawałek pora, ok. 10 cm
  • garść posiekanego grubego szczypioru
  • do smaku: odrobina cukru, sól, pieprz biały mielony
  • 2 łyżeczki oliwy

Podobne przepisy do Wątróbka z warzywami