Dojrzałe banany obrać, rozdrobnić widelcem. Za pomocą miksera utrzeć mus bananowy z miękkim masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka, przy czym każde następne dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wsypywać do ciasta w czterech porcjach. Na koniec wlać mleko dodać drobno zmielone orzechy oraz migdały. Formę wieńcową o średnicy 26cm posmarować odrobiną tłuszczu, wysypać tarta bułką. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię.
Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 175°C. Upieczony wianuszek wyjąć z pieca i przestudzić w formie. Potem wyjąć ciasto z formy. Polewę w torebkach wstawić na 10 minut do gorącej wody. Gotową polewą posmarować ciasto i odstawić do jej zastygnięcia. Bezpośrednio przed podaniem wianuszek bananowy udekorować różyczkami bitej śmietany oraz plasterkami bananów, które przed ułożeniem należy skropić sokiem z cytryny.