Wiedeńska finezja

Reklama

Opis przygotowania

Podgrzej piekarnik do temp 180 stopni i wyłóż papierem do pieczenia dwie blachy. Masło utrzyj z cukrem pudrem na lekką, puszystą masę.
Stopniowo dodawaj do masy żółtka i esencję waniliową, cały czas ubijając. Przełóż całość do dużej miski i dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj.
Szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki, o średnicy 1 cm., wyciskaj z masy faliste kształty długości 6 cm. Piecz je przez ok. 12 minut na złotobrązowy kolor. Następnie pozostaw na blachach do przestygnięcia.
W gorącej kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuść połamaną na kawałki czekoladę.

Zanurzaj końce ciastek w roztopionej czekoladzie i odkładaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię. Można je posypać wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada zastygnie, możesz schować ciastka do szczelnego pojemnika i trzymać je w chłodnym miejscu (do dwóch dni).

Składniki

  • ciasto:100 g. miękkiego masła
  • 40 g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 125 g. przesianej mąki
  • ponadto:
  • 100 g. czekolady deserowej do dekoracji, lub polewy czekoladowej
  • wiórka kokosowe
  • kolorowe cukierki

Podobne przepisy do Wiedeńska finezja