Podgrzej piekarnik do temp 180 stopni i wyłóż papierem do pieczenia dwie blachy. Masło utrzyj z cukrem pudrem na lekką, puszystą masę.
Stopniowo dodawaj do masy żółtka i esencję waniliową, cały czas ubijając. Przełóż całość do dużej miski i dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj.
Szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki, o średnicy 1 cm., wyciskaj z masy faliste kształty długości 6 cm. Piecz je przez ok. 12 minut na złotobrązowy kolor. Następnie pozostaw na blachach do przestygnięcia.
W gorącej kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuść połamaną na kawałki czekoladę.
Zanurzaj końce ciastek w roztopionej czekoladzie i odkładaj do ostygnięcia na papier do pieczenia lub folię. Można je posypać wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada zastygnie, możesz schować ciastka do szczelnego pojemnika i trzymać je w chłodnym miejscu (do dwóch dni).