Wieniec ananasowo-truskawkowy.

Reklama

Opis przygotowania

Miękką margarynę zmiksować z solą,cukrem i cukrem waniliowym. Miksując dodawać po 1 jajku.Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i dolewać mleka z rumem. Formę do pieczenia okrągłą z kominem o średnicy ok.25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.Rozłożyć na wierzchu plastry ananasa.W środek każdego krążka włożyć truskawkę.Resztę truskawek poukładać dookoła. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (termoobieg) ok.1 godziny.Można oprószyć np. cukrem pudrem.

Składniki

  • * 6 plastrów ananasa * ok.20 mrożonych (lub świeżych) truskawek
  • * 20 dag margaryny
  • * 2,5 szklanki mąki pszennej
  • * 1 opakowanie cukru waniliowego
  • * 3 jajka
  • * 1 szklanka cukru
  • * 125 ml mleka
  • * 2 łyżki rumu
  • * szczypta soli
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * tłuszcz i bułka tarta do formy
  • *

Podobne przepisy do Wieniec ananasowo-truskawkowy.