Wieniec bananowo-orzechowy

Reklama

Opis przygotowania

Orzechy wloskie poszatkowac na bardzo drobno. Jajka utrzec z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i maslem na jasnobrazowa piane (maslo musi byc plynne ale chlodne). Banany obrac, zmiazdzyc widelcem, skropic sokiem z cytryny, dodac pozostaly cukier, jogurt , wymieszac lyzka i zmiksowac do uzyskania w miare gladkiej masy. Make nalezy przesiac z soda i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszajac za pomoca lyzki, dodawac porcjami mase bananowa. Po polaczeniu obydwu mas, dodawac w ten sam sposob make. Na koniec dodac olejek (aromat) migdalowy i orzechy wloskie po czym dobrze wymieszac. Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka lub maka, rozgrzac piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawic ciasto do przestygniecia. Na wierzch powtykac orzechy laskowe. W garnku podgrzac 50g masla i gdy zacznie sie rozpuszczac, dodac polamana na kosteczki czekolade. Mieszajac, doprowadzic do polaczenia sie skladników, nie zagotowywac. Ciasto polac ciepla polewa czekoladowa.

Składniki

  • 150g orzechow wloskich, garsc calych, luskanych orzechow laskowych,
  • 125g masla lub margaryny,
  • szklanka brazowego cukru,
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 3 dojrzale sredniej wielkosci banany,
  • sok z cytryny,
  • kilka kropel olejku migdalowego,
  • lyzeczka cukru wanilinowego,
  • 3 lyzki jogurtu naturalnego,
  • po 1 lyzeczce proszku do pieczenia i sody, tluszcz i bulka tarta lub maka do obsypania formy;
  • 50g masla,
  • 100g czekolady gorzkiej Wawel Dark 70%

Podobne przepisy do Wieniec bananowo-orzechowy