Wigilijne smażone bułki

Reklama

Opis przygotowania

Bułki przepołowić na połówki,ułożyć w garnku lub misce,po czym zalać mlekiem na jakieś 15-20 minut,obciążając aby nie wypłynęły na górę.
Następnie lekko odcisnąć,odłożyć i układać następne połówki bułek dolewając mleko
Namoczone i odciśnięte połówki ułożyć w misce.

Na patelnię dodać 0,5 kostki masła i 0,5 kostki margaryny( same masło szybko by się przypaliło)
Na gorący tłuszcz układać połówki bułek,a gdy się lekko przypieką,obrócić i piec dalej.
Upieczone bułki ściągnąć z patelni,dodając następną porcję z odrobiną masła na równi z margaryną.

Składniki

  • Bułki-ile kto chce (nie mogą być dmuchane )2-3 litry mleka( w zależności ile jest bułek)
  • masło
  • margaryna

Podobne przepisy do Wigilijne smażone bułki