BARSZCZ:
Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody, dodajemy marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz natkę pietruszki. Wsypujemy łyżeczkę wegety, solimy i gotujemy do miękkości.
Następnie wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki oraz kilka liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego. Doprawiamy kwaskiem cytrynowym, cukrem i pieprzem do smaku. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy aby wywar nabrał koloru i smaku. Przed podaniem – podgrzewamy i przecedzamy.
USZKA:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez ok 1 godziny. Następnie gotujemy aż będą miękkie.
Po wystudzeniu wyciskamy, mielimy przez maszynkę (o grubych oczkach) i wykładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodając pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec smażenia 1 łyżkę mąki, całość chwile podgrzewając.
Przygotowaną zasmażkę przekładamy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem – wszystko mieszamy.
Z mąki, osolonej wody i jajka zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty. Na każdym z nich układamy po płaskiej łyżeczce farszu i zlepiamy formułując uszka.
Do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki oleju wkładamy gotowe uszka i zagotowujemy. Odcedzamy, rozkładamy na talerzach i zalewamy gorącym barszczem.
Smacznego!