Wiosenna surówka

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę drobno poszatkować, posolić bardzo delikatnie i skropić oliwą. Odstawić na chwilę po czym odlać płyn, który się wydzieli. Marchewki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno pokroić i wymieszać razem z kapustą. Przygotować sos sałatkowy wg. przepisu na opakowaniu, dodać troszkę kwasku cytrynowego i pieprzu. Odstawić na 10-15 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska lub młoda kapusta 2 duże marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 7-8 rzodkiewek
  • sos sałatkowy (np.zioła ogrodowe)
  • mała szczypta kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Wiosenna surówka