Wiśniowo – kokosowa panna – cotta

Reklama

Opis przygotowania

Żelatynę namoczyć w połowie mleka, resztę mleka zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę Śmietanę z cukrem mocno podgrzać, ale nie zagotować Do gorącej śmietany, wlać mleko i likier kokosowy oraz wiórki kokosowe, wymieszać wszystko razem i rozlać do szklanek, schłodzić .W takcie zastygania wiórki kokosowe wypłyną na wierzch tworząc kokosową "skorupkę".

Z cukru i wody zrobić karmel w którym przesmażyć wiśnie. Zimnym sosem wiśniowym polać zastygnięty deser.

Składniki

  • 1 szklanka mleczka kokosowego1 szklanka śmietany 36%
  • 8 dag cukru pudru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 szklanka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Podobne przepisy do Wiśniowo – kokosowa panna – cotta