Włoskie babeczki pieczarkowe

Reklama

Opis przygotowania

– Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
– Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy – gotowe.
– W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g)
– Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
– Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowania i sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba.
– Masą jajeczno – serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele – wtedy wyleje się poza foremkę.
– Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut – aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

Składniki

  • Na ciasto kruche:
  • 250 g mąki + do posypania blatu
  • 125 g masła + do wysmarowania foremek
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 cebula biała
  • 400 g pieczarek
  • 300 g startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki do gotowania Rama
  • sól i gruboziarnisty pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Podobne przepisy do Włoskie babeczki pieczarkowe