– Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
– Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy – gotowe.
– W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g)
– Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
– Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowania i sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba.
– Masą jajeczno – serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele – wtedy wyleje się poza foremkę.
– Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut – aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.