Wolnopieczona Gicz Wołowa

Reklama

Opis przygotowania

► Polędwicę oczyścić z błon, ścięgien i tłuszczu, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.

► W szklanym naczyniu połączyć składniki na sos: bulion wołowy, oliwę z oliwek, śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz, curry i papryki. Starannie wymieszać.

► Polędwicę włożyć w rękaw do pieczenia i obłożyć: szalotką, czosnkiem, pieczarkami i polać przygotowanym sosem. Koniec rękawa związać i kilka razy potrząsnąć.

► Rękaw z zawartoscią ułożyć na dnie naczynia do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut w 170C / Termoobieg /.

► Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw ( uwaga !! gorąca para ), wyjąć polędwicę, pokroić na plastry, polać powstałym sosem i od razu podawać.

Składniki

  • 1,2 kg. giczy wołowej (bez kości)3 łyżki oleju
  • 2 cebule (pokroić w duże kawałki)
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszony)
  • 1 łyżeczka peperoni (mielony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Wolnopieczona Gicz Wołowa