Wołowina po Burgundzku

Reklama

Opis przygotowania

► W naczyniu wymieszać wino z wodą, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie, czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Teraz do marynaty włożyć mięso tak by było całkowicie zanurzone i odstawić na 3 dni do lodówki.

► Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i solidnie wysmarować musztardą, przyprawić, solą, pieprzem, papryką i odstawić na jedną noc do lodówki.

► Po wyjęciu mięsa z lodówki, odstawić na 30 minut. Następnie mięso obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron i jak zacznie się rumienić dodać poćwiartowaną cebulę i pokrojony czosnek.

► Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać wodą i piec pod przykryciem w piekarniku około 90 – 120 minut 180C / Termoobieg /.

Składniki

  • 2 Kg. Łopatki wołowejTłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • Musztarda ( delikatesowa sarebska )
  • 2 Średnie cebule ( cebule poćwiartować )
  • 5 Dużych ząbków czosnku (przekroić na pół)
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Papryka
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 250 ml. Wina czerwonego półsłodkiego
  • 2 Litry Wody
  • 2 Średnie cebule ( cebule poćwiartować )
  • 5 Dużych ząbków czosnku (przekroić na pół)
  • 3 listki laurowe
  • 1 Łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 Łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 Łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Podobne przepisy do Wołowina po Burgundzku