Wstążki z dynią i szynką

Reklama

Opis przygotowania

Wstawiamy garnek z wodą do gotowania makaronu. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, szynkę kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szynkę razem z cebulką doprawiając tymiankiem, mają się lekko zezłocić. Kiedy cebula zmięknie dodajemy dynię i smażymy ok. 3 min. podlewając niewielką ilością wody – dynia ma pozostać w kawałeczkach, nie rozgotować się. Następnie do gotującego się wrzątku dodajemy łyżeczkę soli i makaron a na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy kilka minut – tyle czasu ile potrzebuje makaron aby ugotować się al dente, odcedzamy i tutaj są dwie opcje. Albo nakładamy porcje na talerze i polewamy sosem albo lekko odcedzony makaron przekładamy do sosu, razem mieszamy i dopiero wykładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy obficie listkami koperku. Makaron możemy kupić gotowy albo zagnieść sami krojąc go w mniej lub bardziej szerokie wstążki. Pamiętajmy, że świeży gotuje się krócej niż suszony.

Składniki

  • 25 dkg makaronu wstążki, może być tagliatelle albo papardelle1 szkl. miąższu dyni (bez pestek) pokrojonego w kostkę lub słupki
  • 20 dkg szynki gotowanej
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2-3/4 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • do smaku: sól, pieprz cytrynowy, tymianek suszony
  • 2-3 łyżki świeżego koperku

Podobne przepisy do Wstążki z dynią i szynką