Zakręcone pesto z rigatoni

Reklama

Opis przygotowania

Jak widzicie na zdjęciach do zrobienia pesto używam moździerza. Moim zdaniem mikser się do tego nie nadaje. Wolę sos, w którym są grudki jest taki rustykalny. Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Następnie w moździerzu rozcieramy czosnek z solą morską (uważajcie żeby nie przesadzić). Potem dodajemy listki bazylii i rukolę, ucieramy na gładką masę. Przyszła pora na prażone płatki migdałów (mogą być inne podprażone orzechy), rozgniatamy nie przykładając się za mocno. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, starty parmezan i pieprz do smaku. Wystarczy wszytko wymieszać i gotowe. Mieszamy sos z ciepłym makaronem i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!!!

Składniki

  • 300 g makaronu rigatoniświeża bazylia (jedna doniczka)
  • 50 g rukoli
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 50 g tartego parmezanu
  • prażone płatki migdałów jedna garść
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Podobne przepisy do Zakręcone pesto z rigatoni