Zapiekane Golonki z Indyka

Reklama

Opis przygotowania

► Z golonek usunąć skórkę, oczyścić z błonek, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć, naszpikować czosnkiem ( lub posypać czosnkiem w proszku ) przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do drobiu i opruszyć ostrą i słotką papryką / odstawić na 1 noc do lodówki /.

► Golonka z indyka ułożyć w garnku i obsmażyć na bardzo gorącym tłuszczu około 10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą. Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.

► Piec w piekarniku przez około 50 minut 180C / Termoobieg / i oblewać powstałym sosem, aż mięso będzie miękkie. Podałem z ziemniakami i puree z kalafiora.

Składniki

  • 4 Golonki z indykaTłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 8 Ząbków czosnku / lub ( czosnek w proszku )
  • Przyprawa do drobiu
  • Ostra papryka ( proszek )
  • Słotka papryka ( proszek )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Zapiekane Golonki z Indyka