Zapiekane Pierogi z Mięsem i Parmezanem

Reklama

Opis przygotowania

► Cebulę oczyścić i pokroić w pierścienie, boczek wędzony pokroić w kostkę, czosnek w plastry, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pierogi z mięsem rozmrozić.

► Na oleju z boczkiem, zeszklić cebulę i czosnek, zdjąć z pieca, dodać pokrojone i przetarte pomidory, zalać bulionem rospuszczonym w szklance wody i mocno przyprawić ziołami prowansalskimi.

► Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć pierogami z mięsem, polać pomidorowym sosem i przyprawić z świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w 200C / Termoobieg /. Po wyjęciu z piekarnika, posypać parmezanem w proszku i można podawać.

Składniki

  • 1 Paczka mrożonych pierogów z mięsem ( 500 gr. )1 Pęczek cebulki dymki
  • 3 Ząbki czosnku
  • 2 Duże pomidory
  • 2 Łyżki oleju
  • 1 Puszka przetartych pomidorów (426 ml. z ziołami)
  • 50 gr. Boczku wędzonego
  • Zioła prowansalskie
  • 1 Łyżeczka bulionu warzywnego
  • 50 gr. Parmezanu ( w proszku )
  • Przyprawy: Sól / Świeżo zmielony czarny pieprz

Podobne przepisy do Zapiekane Pierogi z Mięsem i Parmezanem