Zapiekane pierogi z ziemniakami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto zagnieść jak na tradycyjne pierogi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej sól i jajko oraz ciepłą wodę w takiej ilości aby powstało gładkie na pierogi. Farsz: Ugotowane wcześniej zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie. Do skręconych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, roztarty majeranek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem( ja doprawiam tak na bardzo pikantnie) Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki i nakładając na nie po porcji farszu zlepiać pierogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Zimne pierogi podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, podsmażone pierogi ułożyć w naczyniu do zapiekania posypać je startym serem i przyprawą do zapiekanek, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut, podawać z czerwonym barszczem. Pierogi można też podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem są wtedy równie smaczne.

Składniki

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • Farsz:
  • około 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • żółty ser
  • przyprawa do zapiekanek
  • olej

Podobne przepisy do Zapiekane pierogi z ziemniakami