Zapiekane Podroby Drobiowe

Reklama

Opis przygotowania

► Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko.

► Na patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek / czosnek wyjąć, odstawić /. Na tej samej oliwie podsmażyć pokrojone wątróbki i serca / wyjąć, odstawić /. Na pozostałej oliwie podsmażyć pieczarki i pokrojone w plastry ziemniaki / przyprawić /.

► Rozgrzać masło, dodać potarty ser i podsmażyć ( aż ser zacznie się topić ), wlać śmietanę i cały czas mieszająć / zagotować /.

► W naczyniu ognioodpornym, ułozyć warstwami: ziemniaki, wątróbkę, serca, pieczarki, posypać liśćmi oregano i zalać przygotowanym sosem serowym.

► W nagrzanym piekarniku piec przez 10 – 15 minut w 180C / Termoobieg /. Potrawę zapiekać do momentu lekkiego zrumienienia się sera. Doprawić solą i pieprzem.

Składniki

  • 1 Kg. Wątróbki drobiowej300 gr. Serc drobiowych
  • 400 gr. Pieczarek
  • 12 Średnich ziemniaków
  • 300 gr. Potartego sera
  • 1 Szklanka śmietany
  • 6 Ząbków czosnku
  • 2 Łyżki masła
  • 2 Łyżki oliwy
  • Oregano ( liście )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Zapiekane Podroby Drobiowe