Zapiekanka Gołąbkowa

Reklama

Opis przygotowania

► Ugotować ryż tak jak do gołąbków. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, gotować około 10 minut, odcedzić do miski. Do wody po kapuście włożyć kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy / zagotować /.

► Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą, śmietaną i doprawić solą, pieprzem i majoranem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami kapustę i mięso z ryżem, ostatnią warstwę ułożyć z kapusty / docisnąć / i zalać wodą z kapusty.

► W nagrzanym piekarniku piec w temperaturze około 180C przez 45 minut / Termoobieg /. Chociaż w wywarze jest koncentrat pomidorowy można dodatkowo przygotować oddzielnie gęsty sos pomidorowy do polania zapiekanki na talerzu.

Składniki

  • 1 Kg. Mięsa mielonego (mieszane)1 Duża główka kapusty włoskiej
  • 1 Szklanka ryżu
  • 1 Cebula
  • 1 Kostka rosołowa
  • 1 Łyżka śmietany
  • Koncentrat pomidorowy
  • Majoran
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Zapiekanka Gołąbkowa