Zapiekanka – makaron z kulkami mięsnymi

Reklama

Opis przygotowania

Z mięsa, jajka, przypraw, czosnku, buki tartej zagnieść masę i uformować kuleczki. Obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Przygotować sos, jeśli używamy koncentratu lub przecieru to skarmelizować go na gorącym tłuszczu (wystarczy łyżeczką), podlać bulionem, przyprawić ziołami żeby nadać mu włoski smak. Jeśli używamy passaty wystarczy podgrzać ją, podlać bulionem i doprawić ziołami. Dno naczynia do zapiekania posmarować lekko olejem, wysypać makaron, wyłożyć kuleczki mięsa, zalać sosem pomidorowym, w wolne przestrzenie powkładać kawałki mozzarelli, posypać serem i ziołami. Zapiekać ok 20 minut w 180st.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego woł-wp2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta ok 3-4 łyżki
  • jajko
  • papryka słodka, ostra
  • oregano
  • kulka mozzarelli
  • makaron (cienkie kolorowe penne) ok 250g
  • 250ml bulionu
  • ser żółty starty
  • sos pomidorowy z koncentratu lub 250 ml passaty
  • olej

Podobne przepisy do Zapiekanka – makaron z kulkami mięsnymi