Filety z ryby kroimy w kawałki, polewamy sokiem z cytryny (zostawiając ok 2 łyżek soku), pieprzymy, sypiemy oregno zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w krążki o gruboąci średniej – układamy do formy wcześniej wysmarowanej margaryną – sypiemy solą grubą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, zalewamy sokiem z cytryny (2 łyżki)i dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i wykładamy na ziemniaki, lekko pieprzymy i solimy, na to wykładamy filety z ryby wcześniej marynowane w soku z cytryny i oregano, posypujemy rozmarynem, przykrywamy to wszystko jabłkami startymi na tarce do warzyw. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni (wcześniej nagrzanego) na dolną półkę i przykrywamy folią spożywczą żeby nam się jabłka nie zeschly ok 40-50 min( to zależy od piekarnika), 15 min przed końcem zalewamy śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli lub jogurtami, zapiekamy aż powstanie lekko rumiana skórka. Podajemy na ciepło(na zimno mnie nie smakuje).