Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać z łupinek i posiekać drobno. Kiełbasę pokroić w pół plasterki lub kostkę jak kto woli. Papryki oczyścić z nasion umyć i pokroić w kostkę lub paski. W garnku zagotować 2 szklanki wody z kostka rosołowa dodać ryz i gotować na wolnym ogniu do odparowania bulionu. Doprawić pieprzem, kostka knorr czosnkowa i papryka w proszku, powinno być pikantne. Kiełbasę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju dodać cebulkę chwilkę poddusić, następnie dodać pieczarki i smażyć chwilkę do odparowania nadmiaru soków, po czym dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem, papryką lub innymi przyprawami – ziołami jakie kto lubi. Całość wymieszać z ugotowanym ryżem. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu ze śmietanką. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę ryżu posypać połową sera żółtego polać połową sosu i na to reszta ryżu. Na wierzch wysypać resztę sera i polać resztą sosu serowego. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia sera w 180 stopniach. Po upieczeniu zapiekanka powinna chwile "odpocząć" będzie łatwiej ją pokroić, ale najlepsza jest na drugi dzień odgrzana w piekarniku lub w mikrofalówce z dodatkową porcją sera polecam. Smacznego.