Matjasy wymoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć i pokroić w paski.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić (wywar zostawić) i pokroić w paski. Matjasy, cebulę i grzyby wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie ułożyć w nim na przemian warstwy ziemniaków, śledzi, grzybów i cebuli. Obie śmietany wymieszać z jajkiem, dodając wywar grzybowy. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalać zapiekankę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić przygotowaną potrawę i zapiekać ok. 45 minut, aż do zrumienienia.
Smacznego!