Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Matjasy wymoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć i pokroić w paski.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić (wywar zostawić) i pokroić w paski. Matjasy, cebulę i grzyby wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie ułożyć w nim na przemian warstwy ziemniaków, śledzi, grzybów i cebuli. Obie śmietany wymieszać z jajkiem, dodając wywar grzybowy. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalać zapiekankę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić przygotowaną potrawę i zapiekać ok. 45 minut, aż do zrumienienia.

Smacznego!

Składniki

  • 6 Filetów śledziowych a’la matjas SEKO S.A.½ kg ziemniaków
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Podobne przepisy do Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i grzybami