Zapiekanka z penne pełnoziarnistym

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente (ok.9 minut). Odcedzić. Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i starty imbir. Podsmażyć, dodać sos sojowo-grzybowy, ocet balsamiczny i chwilę razem poddusić. Marchewkę z groszkiem, osączyć, fasolkę wypłukać i także osączyć. naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na dno połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę mięsa i warzyw. Na to druga warstwa makaronu i ponownie mięso a na wierzch warzywa. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać do tego mleko i mieszać, aż grudki mąki się rozpuszczą a składniki połączą w gładki sos. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zagotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na wierzch naszej zapiekanki równomiernie rozlać sos i posypać grubo startym serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 210 stopni i zapiekać górę jeszcze 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić np. Keczupem i posypać zieleninką. Smacznego

Składniki

  • 40 dag makaronu pełnoziarnistego penne pióra Lubella45 dag mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo-wołowego
  • 1 duża biała cebula tzw. czosnkowa
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kawałek obranego i startego na drobnej tarce korzenia imbiru ok.5 cm
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka mieszanki marchewka+groszek
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 3 łyżki oleju do smażenia mięsa
  • 25 dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 1 płaska łyżka startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Podobne przepisy do Zapiekanka z penne pełnoziarnistym