ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Przelać zimną wodą, osączyć. Cebulę obrać posiekać, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, podsmażyć, mieszając, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso. Dodać cebulę i pieczarki oraz pomidory z puszki razem z zalewą oraz kostkę rosołową. Całość dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodać makaron i starty ser, wymieszać. Całość wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec ok 30 minut w temp 200*C.

Składniki

  • 40 dag makaronu świderki sól
  • 1 cebula
  • olej
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 40 dag pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pieprz
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia
  • papryka ostra i słodka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • kostka rosołowa

Podobne przepisy do ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI