Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku ok.25 minut, wystudzić. Pokroić w plastry. Połowę ułożyć w wysmarowanej olejem formie dachówkowato (aby plastry na siebie zachodziły). Oprószyć obficie przyprawą do ziemniaków. Posypać lekko mozzarellą.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawą gyros, solą, pieprzem. Dobrze wyrobić. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi i mini kosteczką o smaku czosnku, doprawić vegetą lub ziarenkami smaku. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok.30 minut, odcedzić. Płyn można wykorzystać, jako bazę do zup. Ostudzić.
Na ziemniaki wyłożyć pokrojoną w plastry cukinię, klopsiki, pokrojone w kosteczkę kawałki kolorowych papryk i pokrojone w półplasterki rzodkiewki. Posypać mozzarellą. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe ziemniaki, posmarować cieniutko majonezem, posypać przyprawą do ziemniaków i resztą mozzarelli. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok.20 minut.
Zapiekanki nie kroi się na kawałki, nakłada się łopatką. Jest smaczna i pożywna.

Składniki

  • 1-1,5 kg ziemniaków0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (na klopsy)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 kostki bulionowe drobiowe
  • 1 mini kosteczka Knorr o smaku czosnku
  • 1 łyżeczka Vegety lub Ziarenek smaku
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • sól,pieprz
  • 1 cukinia
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 6 rzodkiewek
  • 20 dag tartego sera mozzarella
  • 2 łyżki oleju (do posmarowania formy do zapiekania)
  • 2-3 łyżki majonezu

Podobne przepisy do Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami